Paylaş
Son Gönderiler

Mali müşavir nedir, görevleri nelerdir? Mali müşavir basit bir tanım ile devlet tarafından defter tutmak ve beyanname vermek gibi belli alanlarda yetki sahibi olan meslek grubuna verilen isimdir. Mali müşavir olmak isteyen kişilerin uzun bir eğitim sürecinden geçmeleri gerekir. Bu eğitim sonrasında mali müşavirlik adayları birkaç sınava girmelidirler. Eğitim ve sınavlar sonrasında başarılı olan adayların belli bir süre staj zorunlulukları bulunur. Burada bahsi geçen eğitim, sınavlar ve sonrasında yapılan staj süreci toplamda yaklaşık 8 yıllık bir süreç ve çok ciddi bir emek gerektirir. Mali müşavirlik büyük sorumluluk isteyen ciddi bir iştir.

Mali müşavir nedir? Neyi gerektirir? Mali müşavirler neredeyse bir hukukçu kadar hukuki bilgiye sahip olmalıdırlar. Eğitim sürecinde hukukçulara verilen bazı dersleri alma zorunlulukları bulunur. Bunun dışında 8 yıllık bir emek gerektiriyor olması mali müşavirlik mesleğine giriş sürecinin toplum tarafından tıp bölümü ile aynı zorluk derecesinde görülmesine neden olur.

Mali Müşavir Nedir? Nasıl Mali Müşavir Olunur?

Mali müşavirlik mesleğini yapabilmek için iktisat, maliye, hukuk, muhasebe, bankacılık, işletme, kamu yönetimi ve siyasal bilimler bölümlerinin herhangi birinden en az lisans mezunu olmak gerekir. Bu bölümlerin herhangi birinden mezun olan mali müşavir adaylarının mesleki yeterlilik sınavı adı verilen bir sınava girmeleri gerekir. Eğer bu sınavdan belirlenen geçer not ve ya geçer notun üzerinde sonuç alabilirlerse mali müşavirlik mesleğinde staj yapmaya hak kazanırlar.

Mamak Mali Müşavir

Bu stajın süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu süre sadece lisans mezunu adaylar için belirlenen bir süredir. Yüksek lisans mezunu olan adaylar için bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir. Mali müşavirlik stajı için yapılan ayrı bir staj başlatma sınavı bulunmaktadır. Adayların mesleki yeterlilik sınavlarından başarılı not ile geçtikten sonra bu staj başlatma sınavını da başarı ile geçmeleri gerekir. Yapılan sınavlar sadece bununla da sınırlı değildir. Stajını tamamlayan adayların staj süreci bittikten sonra tekrardan bir yeterlilik sınavına girmeleri ve bu sınavı da başarı ile atlatmaları gerekir.

Bütün bu eğitim, sınav, staj ve sonrasında tekrar sınav süreçlerini başarı ile bitirebilen adaylar 8 yıllık bu uzun sürecin sonunda mali müşavirlik mesleğini yapmaya hak kazanmış olurlar.

Önceki yazı
Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik
Sonraki yazı
Mamak Mali Müşavir
Menü